Caneloni faszerowane ragu alla Bolognese, zapiekane w sosie beszamel z parmezanem
Ragu alla bolognese classic Ragu alla bolognese classic Kup teraz

SKŁADNIKI:

- puszka Ed Red z ragu alla Bolognese

- 8 rulonów makaronu caneloni

- 60 g tartego, twardego sera typu parmezan, może być polski Dziurgas czy Bursztyn

- garść pomidorków koktajlowych

SOS BESZAMEL

- 50 g masła

- 50 g mąki pszennej

- 0,5 l mleka

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

- Włącz piekarnik na termo obieg 180 stopni.

- W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj rózgą do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodaj mleko energicznie mieszając i podgrzewaj przez kilka minut aż sos się zagęści. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz niewielką ilością startej gałki muszkatołowej i zestaw z ognia.

- Otwórz puszkę z ragu alla Bolognese i małą łyżeczką wypełnij nim makaronowe rulony.

- Przełóż caneloni na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mogą się lekko dotykać. Jeśli zostało Ci trochę ragu, połóż go obok makaronu.

- Całość polej sosem beszamel i posyp startym serem.

- Włóż do piekarnika na 10 minut, po tym czasie ser powinien zyskać złocisty kolor.

- Podawaj na płaskim talerzu, dla dekoracji możesz dodać pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

  • RĘCZNA PRODUKCJA! WYGODNE I PRAKTYCZNE!

PYSZNE PRZEPISY I MNÓSTWO INSPIRACJI

Indyk w sosie serowo-ziołowym z placuszkami z cukinii i dyni i brokułem z gremolatą orzechową

Indyk w sosie serowo-ziołowym z placuszkami z cukinii i dyni i brokułem z gremolatą orzechową

25 minut 2 porcje

Przepis
Karkówka z piwem „Pierwsza Pomoc” podana z ryżem i sałatką z kapusty

Karkówka z piwem „Pierwsza Pomoc” podana z ryżem i sałatką z kapusty

15 minut 1 porcja

Przepis
Stek rzeźnika w sosie pieprzowym podany z blinem ziemniaczanym i sałatką z grillowanej papryki

Stek rzeźnika w sosie pieprzowym podany z blinem ziemniaczanym i sałatką z grillowanej papryki

30 minut 2 porcje

Przepis