- puszka Ed Red z ragu alla Bolognese
- 8 rulonów makaronu caneloni
- 60 g tartego, twardego sera typu parmezan, może być polski Dziurgas czy Bursztyn
- garść pomidorków koktajlowych
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Włącz piekarnik na termo obieg 180 stopni.
- W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj rózgą do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodaj mleko energicznie mieszając i podgrzewaj przez kilka minut aż sos się zagęści. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz niewielką ilością startej gałki muszkatołowej i zestaw z ognia.
- Otwórz puszkę z ragu alla Bolognese i małą łyżeczką wypełnij nim makaronowe rulony.
- Przełóż caneloni na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mogą się lekko dotykać. Jeśli zostało Ci trochę ragu, połóż go obok makaronu.
- Całość polej sosem beszamel i posyp startym serem.
- Włóż do piekarnika na 10 minut, po tym czasie ser powinien zyskać złocisty kolor.
- Podawaj na płaskim talerzu, dla dekoracji możesz dodać pomidorki koktajlowe.
Smacznego!