- puszka Ed Red ze stekiem rzeźnika w sosie pieprzowym
- 600 g ziemniaków
-100 g wędzonego boczku
- 1 szalotka lub cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 4 gałązki tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- 2 szt. papryki czerwonej
- 1 mała szalotka lub cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 25 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- Obierz ziemniaki i ugotuj w wodzie z solą do miękkości.
- Wędzony boczek pokrój w kostkę, obsmaż na patelni, dodaj posiekaną szalotkę i kontynuuj smażenie do uzyskania złotego koloru. Odcedź z nadmiaru tłuszczu i odstaw do przestudzenia.
- Czerwone papryki pokrój w połówki pozbawiając je gniazd i nasion.
- Rozgrzej mocno patelnię (może być grillowa lub zwykła) i obsmaż połówki papryk – powinny się lekko przypalić. Odstaw do ostygnięcia.
- Odcedzone, ugotowane ziemniaki przetrzyj na tarce o drobnym oku, przełóż do miski, dodaj podsmażony boczek wraz z cebulą i wbij jajko. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wsyp posiekany tymianek i natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanego farszu uformuj okrągłe, płaskie placuszki.
- Pokrój obsmażoną paprykę na paski, dodaj posiekaną w drobną kostkę szalotkę i ząbek czosnku, dodaj łyżkę miodu, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Całość dokładnie wymieszaj.
- W małym garnku umieść zamkniętą puszkę Ed Red ze stekiem rzeźnika w sosie pieprzowym i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju smaż bliny po 2 minuty z każdej strony.
- Używając ręcznika kuchennego, ostrożnie otwórz podgrzaną w kąpieli wodnej puszkę.
- Na płaskim talerzu ułóż bliny ziemniaczane, na nie wyłóż mięso z naszej puszki z sosem, obok ułóż sałatkę z grillowanej papryki.
Smacznego!