- puszka Ed Red karkówka z piwem „Pierwsza Pomoc”
- 80 g białego ryżu
150 g białej kapusty
30 g marchewki
1 ząbek czosnku
½ szalotki lub małej cebuli
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki oleju sezamowego
½ łyżeczki cukru trzcinowego
½ ostrej papryczki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Zagotuj wodę w 2 garnkach – większym i mniejszym. Do większego dodaj sól oraz ryż i gotuj ok 15 minut na małym ogniu.
- W mniejszym garnku umieść zamkniętą puszkę Ed Red z karkówką z piwem „Pierwsza Pomoc” i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
- Białą kapustę poszatkuj za pomocą mandoliny lub pokrój nożem w cienkie długie paski, przełóż do miski dodaj szczyptę soli i zamieszaj.
-Marchew obierz i zetrzyj na tarce warzywnej o małych oczkach. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.
- Do miseczki wlej olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier trzcinowy, posiekaną czerwoną papryczkę i posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj aby składniki dobrze się połączyły.
- Dodaj dresing do miski z kapustą i dokładnie wymieszaj.
- Ugotowany i odcedzony ryż przełóż na talerz, posyp czarnym sezamem i siekanym szczypiorkiem.
- Używając ręcznika kuchennego, ostrożnie otwórz podgrzaną w kąpieli wodnej puszkę z boczkiem i wyłóż na talerz. Do osobnej miseczki nałóż sałatkę z kapusty.
Smacznego!