- puszka Ed Red z indykiem w sosie serowo-ziołowym
- 1 brokuł (wycięte same różyczki)
- 100 g cukinii
- 100 g dyni
- 1 jajko
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 15 g mąki pszennej
- 20 g pestek z dyni
- 20 g pestek słonecznika
- 1 szalotka lub mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek świeży 4 gałązki
- po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i szczypiorku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki (same listki, bez łodyg)
- 50 g orzechów włoskich
- skórka z połowy cytryny
- 20 g miodu
- 1 ząbek czosnku
- 30 ml oliwy z oliwek
- Cukinię i dynię zetrzyj na tarce z grubym okiem.
- Szalotkę lub małą cebulę pokrój w kostkę.
- Czosnek posiekaj na drobno lub użyj zgniatarki.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki dyni i słonecznika i praż przez 1-2 minuty.
- Cukinię oraz dynię delikatnie odsącz, dodaj szalotkę, czosnek, jajko, mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, świeży tymianek, pestki dyni i słonecznika i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Zagotuj wodę w 2 garnkach – większym i mniejszym. Do większego dodaj sól oraz łyżkę oliwy z oliwek, możesz też wrzucić zgnieciony ząbek czosnku. Do wody włóż brokuły i gotuj ok 10 minut na małym ogniu.
- W mniejszym garnku umieść zamkniętą puszkę Ed Red z indykiem w sosie serowo-ziołowym i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
- Na patelnię, na której prażyłeś pestki wrzuć orzechy włoskie i praż je przez 1-2 minuty.
- Przygotuj gremolatę: posiekaj natkę pietruszki, szczypiorek, czosnek i orzechy, przełóż do miski a następnie dodaj łyżeczkę miodu, startą skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek i całość wymieszaj.
- Uformuj placuszki, na mocno rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju smaż je po 2 minuty z każdej strony.
- Odcedź brokuły, przełóż na talerz i umieść